Activitățile economice din zona euro stagnează, în toate sectoarele, admite președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, cerând, în Parlamentul European, continuarea integrării monetare, pentru a permite Uniunii Europene să facă față provocărilor geopolitice.
”Actuala legislatură a fost influențată de o succesiune de crize, de la pandemie la invazia rusă în Ucraina, de la criza energiei la noul conflict din Orientul Mijlociu, pentru a menționa doar câteva. Aceste provocări au necesitat ca instituțiile europene, în limitele atribuțiilor noastre, să adopte măsuri decisive și să intensifice coordonarea în materie de politici pentru a asigura că Europa iese mai puternică din aceste crize și va fi mai bine pregătită pentru viitor”, a declarat joi Christine Lagarde, în cursul audierilor în Comisia Economică și pentru Afaceri Monetare a Parlamentului European.
Președintele BCE a admis că economia zonei euro stagnează, dar s-a declarat optimistă în privința relansării.
”Dacă analizăm perspectivele economice, după o creștere de 3,4% în 2022, pe care cu toții părem să fi uitat-o, activitățile economice din zona euro au fost slabe în 2023, iar valoarea PIB-ului a stagnat în ultimul trimestru. Slăbirea activităților este generalizată în sectoarele economice, extinzându-se de la construcții la producție și servicii. Datele care vin continuă să indice activități subperformante pe termen scurt, dar, în perspectivă, anumiți indicatori din analize relevă o anumită redresare pe parcursul anului”, a subliniat Christine Lagarde.
Comisia Europeană a anunțat, joi, revizuirea în scădere a perspectivelor economice. Conform noilor estimări, zona euro ar urma să aibă o creștere economică de 0,8% în 2024, iar Uniunea Europeană de 0,9%. Pentru anul 2025, estimările indică un progres al PIB-ului de 1,5% în zona euro și de 1,7% la nivelul întregii Uniuni Europene. Inflația în zona euro ar urma să fie de 2,7% în 2024 (în scădere de la 5,4% în 2023) și de 2,2% în 2025.
Christine Lagarde a reiterat că Banca Centrală Europeană va menține politica monetară strictă până la atingerea țintei unei inflații constante de 2,0%.
În noul context politic și economic mondial, Christine Lagarde a pledat pentru avansarea integrării economice și monetare.
”Primii 25 de ani ai funcționării monedei euro au fost un succes, dar activitățile nu sunt finalizate. Uniunea economică și monetară nu a fost definitivată. Fiecare generație europeană trebuie să scrie propriul capitol al istoriei monedei unice. În contextul apariției noului peisaj geopolitic, motivele de consolidare a monedei noastre comune sunt mai puternice ca niciodată”, a concluzionat președintele BCE.
Foto: Profimedia
Citește și: